[A legend alive] Ziua 5 – Poiana winery și Colegiul Național de Viticultură și Vinificație din Chișinău

În cea de-a cincea dimineaţă a redescoperirii vinului moldovenesc, după cafeaua tradiţională de la market-ul benzinăriei, am pornit la drum şi am ajuns la Poiana Winery.

Poiana winery

Despre Poiana Winery încă urmează să mai auziţi. Vinurile lor iau naştere din strugurii crescuţi pe dealurile Codrilor noştri, trataţi cu aerul proaspătproaspătproaspăt din zonă, dar cel mai important – îngrijiţi cu suflet şi pasiune.

38416_1000

Viţa-de-vie şi Codrii. Foto: Andrew Bashtannik

Vinăria Poiana e un loc mai rustic, dar foarte primitor și liniștit și sunt sigură că pe viitor va deveni o destinație turistică râvnită. Aceasta a fost prima vinărie la care toți unanim au mai cerut să li se toarne vin. Atât de bun este! După cum am spus, urmează să se lanseze de Ziua Națională a Vinului, care se va desfășira în acest weekend în PMAN. Vinurile vor fi lansate sub brand-ul Ulmu (de la Poiana Ulmu) și sunt preconizate spre comercializare vreo 7000 de sticle. Eu cred că ele se vor vinde repede, iar vinificatorii de la Poiana vor fi încurajați să mărească cantitățile de vin produs. Eu m-am ales cu o sticlă de cupaj de Cabernet Sauvignon și Merlot din 2013 și cred că acel vin roșu care îmi convine și o să-l servesc la prima ocazie cu o fripturică gustoasă.

38936_1000

Strugurii proaspăt culeşi. Foto: Andrew Bashtannik

Colegiul Național de Viticultură și Vinificație din Chișinău

La CNVVC curiozitatea mea cea mai mare era faptul că vroiam să văd unde și-a făcut studiile bunicul meu, pentru că el a lucrat în vinificație după ce a absolvit colegiul respectiv. Chestia e că în trecut sediul colegiului se afla la Botanica, iar în prezent acesta este situat în Stăuceni.

Colegiul are o capacitate de 2000 de elevi și acolo se predau câteva specialități ce țin de viticultură și vinificație, iar o specialitate recent apărută este turismul. Noi am discutat cu niște elevi de acolo și toți au zis că nu au de gând să rămână în Moldova. Am încercat să le explicăm că nu e adevărat, că dacă te duce capul nu ai numai 2000 de lei pe lună, dar ei se uitau la noi foarte sceptic și cred că se întrebau de ce am venit noi acolo să o facem pe deștepții. E tristă atitudinea asta a tinerilor, dar și realitatea care cauzează această atitudine e tristă. Ca de obicei, potențial este mult, dar ce folos din el dacă nu e materializat?

46153_original

Elevii de la CNVVC. Foto: Andrew Bashtannik

Tot ce pot spune eu în direcția colegiului e că sper să se schimbe lucrurile spre bine, oamenii să fie motivați să rămână, pentru că vinăria de la Sălcuța, de exemplu, zicea că duce lipsă de brațe de muncă în domeniu și că poate colegiul va reîncepe să îmbutelieze din nou vinuri. Pământ din câte am văzut au, viță-de-vie au, WiFi au, oameni tineri au. Dorință să fie și lipsă de interese și buzunare personale. În rest cred că se rezolvă. Nu prea pricep. Nu e tema mea și nu mă bag. Poate facem şi la anul o vizită ca să vedem ce s-a schimbat pe acolo. Cert e că dl. Alexandru Covrig, directorul colegiului, vrea să facă o schimbare. Mult succes şi.. să vedem ce o să iasă. Noi i-am promis că îl susţinem.